Cancer de corp uterin

Definiţie şi cauze

Cancerul de corp uterin este o tumoră malignă care se dezvoltă de cele mai multe ori din glandele peretelui intern al uterului (endometru) la femeile aflate la menopauză.

Factorii de risc sunt: antecedentele familiale de cancer de acelaşi tip, excesul de estrogeni în cursul vieţii (pubertate precoce şi/sau menopauză tardivă, lipsa copiilor, diabetul, substituţia hormonală după menopauză fără administrarea de progestativ) şi leziunile precanceroase ale peretelui intern al uterului.

Frecvenţă

Cancerul de corp uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic, cu 6.000 cazuri noi pe an. Este foarte rar înainte de 40 de ani şi cea mai frecventă vârsta de apariţie se situează în jur de 60 de ani.

Semne şi simptome

Apar sângerări în afara perioadei normale de menstruaţie (metroragii), nedureroase, reduse cantitativ şi scurgeri vaginale tulburi şi urât mirositoare (leucoree).

Investigaţii

Tuşeul vaginal descoperă un uter moale şi dureros. Explorările care permit stabilirea diagnosticului sunt frotiurile din celule prelevate de la nivelul colului şi din interiorul uterului, prelevarea unui fragment din peretele uterin pentru examinarea la microscop (biopsia de endometru, eventual chiuretajul) şi ecografia.

Evoluţie şi complicaţii

Prognosticul este bun atunci când cancerul este descoperit într-un stadiu precoce. Dimpotrivă, în caz de metastaze, acesta este mult mai rezervat.

Tratament

Chirurgia constituie baza tratamentului: ablaţia uterului (histerectomie) sau ablaţia „totală” (înlăturarea corpului, a colului uterin şi a ovarelor). În funcţie de stadiu, se pot utiliza şi radioterapia, curieterapia (filamente radioactive puse în contact cu tumora şi care distrug celulele canceroase), chimioterapia şi hormonoterapia (tamoxifen), singure sau în asociere.

Prevenţie

Nici un examen de depistare nu este fiabil. Toate sângerările ginecologice din perioada menopauzei sau de după aceasta necesită o consultaţie şi un bilanţ medical. Supravegherea apariţiei eventualelor recidive este esenţială după terminarea tratamentului.

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …