Cancer de colon

Definiţie şi cauze

Cancerul de colon este o tumoră malignă a colonului care se dezvoltă pornind de la numeroasele glande situate în peretele acestuia. Principalii factori de risc sunt polipii coloniei şi antecedentele familiale de cancer de acelaşi tip. Grăsimile alimentare au un rol favorizant, în timp ce fibrele vegetale au, dimpotrivă, un rol protector.

Frecvenţă

33.000 cazuri noi/an şi 16.000 decese/an în Franţa (15% din totalul cancerelor). Incidenţa creşte începând de la vârsta de 40-45 de ani, cu un maximum spre 75 de ani, fără predominanţă de sex.

Semne şi simptome

O perioadă îndelungată nu există nici o manifestare. Semnele revelatoare sunt tulburările de tranzit intestinal (constipaţie, diaree etc.), hemoragiile prin anus, puţin abundente, dar repetate, durerile abdominale (evoluând în crize cu agravare progresivă şi cedând prin emisia brutală de materii fecale sau gaze), apariţia unei mase tumorale abdominale ce poate fi palpată prin peretele abdominal şi alterarea stării generale.

Investigaţii

O explorare radiologică, clisma baritată (irigografia) permite evidenţierea tumorii care obstruează mai mult sau mai puţin colonul, datorită introducerii prin clismă a unei substanţe opace la razele X.

Vizualizarea directă este posibilă prin introducerea unui tub în anus (colonoscopia realizată sub anestezie generală), ceea ce permite şi prelevarea de biopsii pentru examinarea la microscop. Dozarea în sânge a unor substanţe numite markeri tumorali este utilizată în supravegherea după operaţie.

Evoluţie şi complicaţii

Ocluziile, abcesele şi perforaţiile reprezintă principalele complicaţii. În general, prognosticul este bun şi se poate vorbi chiar de vindecare după ablaţia tumorii, în caz de absenţă a metastazelor.

Tratament

Constă într-o intervenţie chirurgicală care îndepărtează porţiunea de colon afectată (colectomie). Uneori se asociază chimioterapia.

Prevenţie şi educaţie

Prevenţia individuală constă în ablaţia polipilor. Prevenţia colectivă se bazează pe detectarea sângelui în materiile fecale cu ajutorul unor bandelete reactive.

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …