Cancer de colon

Definiţie şi cauze

Cancerul de colon este o tumoră malignă a colonului care se dezvoltă pornind de la numeroasele glande situate în peretele acestuia. Principalii factori de risc sunt polipii coloniei şi antecedentele familiale de cancer de acelaşi tip. Grăsimile alimentare au un rol favorizant, în timp ce fibrele vegetale au, dimpotrivă, un rol protector.

Frecvenţă

33.000 cazuri noi/an şi 16.000 decese/an în Franţa (15% din totalul cancerelor). Incidenţa creşte începând de la vârsta de 40-45 de ani, cu un maximum spre 75 de ani, fără predominanţă de sex.

Semne şi simptome

O perioadă îndelungată nu există nici o manifestare. Semnele revelatoare sunt tulburările de tranzit intestinal (constipaţie, diaree etc.), hemoragiile prin anus, puţin abundente, dar repetate, durerile abdominale (evoluând în crize cu agravare progresivă şi cedând prin emisia brutală de materii fecale sau gaze), apariţia unei mase tumorale abdominale ce poate fi palpată prin peretele abdominal şi alterarea stării generale.

Investigaţii

O explorare radiologică, clisma baritată (irigografia) permite evidenţierea tumorii care obstruează mai mult sau mai puţin colonul, datorită introducerii prin clismă a unei substanţe opace la razele X.

Vizualizarea directă este posibilă prin introducerea unui tub în anus (colonoscopia realizată sub anestezie generală), ceea ce permite şi prelevarea de biopsii pentru examinarea la microscop. Dozarea în sânge a unor substanţe numite markeri tumorali este utilizată în supravegherea după operaţie.

Evoluţie şi complicaţii

Ocluziile, abcesele şi perforaţiile reprezintă principalele complicaţii. În general, prognosticul este bun şi se poate vorbi chiar de vindecare după ablaţia tumorii, în caz de absenţă a metastazelor.

Tratament

Constă într-o intervenţie chirurgicală care îndepărtează porţiunea de colon afectată (colectomie). Uneori se asociază chimioterapia.

Prevenţie şi educaţie

Prevenţia individuală constă în ablaţia polipilor. Prevenţia colectivă se bazează pe detectarea sângelui în materiile fecale cu ajutorul unor bandelete reactive.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …