Bruceloză (febră de Malta)

Definiţie şi cauze

Bruceloza sau febra de Malta este o boală infecţioasă comună omului şi multor animale.

Este produsă de o bacterie din genul Brucella care se transmite prin contact direct cu secreţiile animalelor infectate sau prin consumul de lapte de la acestea (sau de produse derivate, în special brânză de vacă, oaie sau capră).

Perioada medie dintre contaminare şi declanşarea bolii (perioada de incubaţie) este de două săptămâni.

Frecvenţă

Bruceloza sau febra de Malta este prezentă în perimetrul bazinului mediteraneean. Reprezintă o boală profesională ce afectează crescătorii de animale şi veterinarii.

Semne şi simptome

Debutul este de regulă bruta], cu febră ondulantă, transpiraţii, dureri de cap, dureri musculare şi articulare.

Investigaţii

Analizele sanguine arată o scădere importantă a numărului de globule albe. Germenele poate fi detectat în sânge (hemoculturi, analize ce constau în prelevarea unor eşantioane de sânge care sunt puse în medii de cultură şi introduse ulterior în incubator, pentru ca eventualii germeni prezenţi să se reproducă şi să poată fi identificaţi).

Anticorpii (molecule produse de sistemele de apărare ale organismului pentru a combate germenele agresor) pot fi prezenţi în sânge, dar numai la 15 zile de la debutul infecţiei; această analiză poartă numele de serodiagnostic Wright.

Evoluţie şi complicaţii

Evoluţia este în general bună sub tratament, în câteva săptămâni. În unele cazuri pot fi afectate mai multe organe: oase, articulaţii, meninge, ficat, inimă etc. În 5-10% din cazuri se produc recăderi în primele 6 luni după tratament.

Tratament

Se recomandă repausul la pat şi administrarea de antibiotice (asocierea unui antibiotic din familia ciclinelor cu rifampicina) timp de şase săptămâni (trei luni în formele cu afectarea anumitor organe).

Prevenţie şi educaţie

Prevenţia generală necesită eradicarea rezervorului animal (vaccinare, tăiere etc.). Prevenţia individuală se face prin sterilizarea sau pasteurizarea laptelui, precum şi prin măsuri de protecţie destinate evitării contaminării la contactul cu animalele.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …