Botulism

Definiţie şi cauze

Botulismul este o intoxicaţie produsă de o toxină alimentară, eliberată de un microb, Clostridium botulinum, foarte rezistent la căldură, care se fixează pe sistemul nervos.

Alimentele responsabile sunt: conservele făcute în casă, mezelurile, conservele de peşte etc.

Clostridium botulinum este foarte rezistent şi poate fi distrus numai prin expunerea la căldură umedă de 120°C timp de 30 de minute.

Dimpotrivă, toxina se distruge prin preparare termică la 80°C timp de 30 de minute.

Perioada dintre ingestia alimentelor contaminate şi declanşarea bolii (perioada de incubaţie) variază de la câteva ore la câteva zile.

Frecvenţă

Botulismul este o afecţiune puţin frecventă, care se manifestă sub forma unor mici epidemii.

Semne şi simptome

Primele semne sunt digestive: dureri abdominale, vărsături.

Ele sunt urmate rapid de tulburări neurologice de tipul paraliziilor, începând cu o afectare oculară (dilataţia pupilelor [midriază], tulburări ale vederii de aproape), care se pot extinde ulterior la nivelul membrelor inferioare.

Apar, de asemenea, uscăciunea gurii şi dificultatea de a înghiţi (disfagie).

Investigaţii

Diagnosticul este confirmat prin evidenţierea toxinei în alimentul incriminat.

Evoluţie şi complicaţii

Principalele complicaţii sunt determinate de tulburările respiratorii provocate de paralizia muşchilor respiratori, în special a diafragmei, precum şi a celor care permit înghiţirea, cu riscul ca alimentele să treacă în trahee în loc de esofag, ducând la asfixierea bolnavului.

Reprezintă deci o boală gravă, a cărei mortalitate era altădată foarte ridicată. Astăzi, datorită progreselor înregistrate în reanimare, mai ales prin utilizarea respiraţiei artificiale în faza critică, evoluţia este favorabilă în 9 cazuri din 10.

Tratament

Spitalizarea trebuie făcută într-un serviciu de reanimare, pentru prevenirea şi tratarea precoce a complicaţiilor.

Prevenţie

Prevenţia necesită: sterilizarea şi păstrarea la rece a conservelor preparate în casă, prepararea lor termică prelungită înainte de consum, îndepărtarea oricărui aliment suspect (cutii de conserve al căror capac este bombat, jambon cu miros anormal etc.).

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …